Fartälskare får egen bana i hamnen
Av Eric Tagesson 3 september 2002

Kommunen sa ja. Det blir en street- och dragracingbana i hamnen. I förra veckan kom beskedet som motorfantasterna väntat på. De får äntligen sin bana i hamnen. Det var samtliga partier överens om.

MALMÖ. - Det känns helt underbart, säger Kenneth Christensen, ordförande i Skånes streetracers ideella förening (SRIF).
Det har skrivits spaltmeter om de olagliga bil- och motorcykeltävlingarna som hållits i hamnen. Polisen har stått hjälplös och saknat resurser för att stoppa fartälskarna. Därför har de propsat för en avgränsad bana.
- Det är klart att polisens positiva inställning till en bana påverkade beslutet, säger Emmanuel Morfiadakis, ordförande i tekniska nämnden.

Banan skall ligga på Lappögatan i Norra Hamnen och kommer att kosta kommunen runt fem miljoner kronor.
- Kommunen står för kostnaden för asfalteringen, säger Emmanuel Morfiadakis. De övriga kostnaderna står Skånes streetracers ideella förening för. Dessutom betalar de ett arrende för marken.
- Genom att ta en liten avgift för att folk ska kunna komma och köra med sina bilar skall vi finansiera arrendet, säger Kenneth Christensen, ordförande i SRIF. Tanken är ju att vi ska få bort den illegala verksamheten. Vi kommer att hägna in området.

Det är SRIF som kommer sköta banan. Enligt dem planeras öppet hus minst en gång i veckan då vem som helst ska kunna prova på banan.
Dessutom kommer det att tävlas i dragracing på Lappögatan.
SRIF har även som mål att i framtiden bedriva ungdomsverksamhet med junior dragsters eller mopeddragracing.

Emmanuel Morfiadakis säger att han inte tror att man helt och hållet blir av med dem som roar sig med att köra olagliga gatlopp i Malmö bara för att en bana byggs.
- Men förhoppningen är att de som fortsätter att köra olagligt är så få att polisen kan hålla koll på dem.


10.15 | tisdag 3 september 2002
Glädje över beslut om streetracingbana
Kommunfullmäktige i Malmö beslutade i förra veckan att bygga en streetracingbana i Norra hamnen för att komma åt problemet med den olagliga streetracing som har förekommit under en lång tid på Malmös gator.
- Kan man i stort sett varje onsdag under hela sommarsäsongen dra mellan två tusen och fyra tusen personer nere i hamnen på en vanlig vägstump så borde politikerna ta till vara detta och hjälpa till. Det är en stor ros till Malmös politiker som har lyssnat här, säger Kenneth Christensen är ordförande i Skånes racers ideella förening som är mycket glad över beslutet.

Den nya streetracingbanan kommer att ligga på Lappögatan i Norra hamnen och Skånes racers ideella förening, RSIF ska arrendera området av kommunen för att sköta verksamheten. De som är intresserade av att köra streetracing kommer att få hjälp med utbildning från föreningen och säkerheten skall vara hög. Förarna skall bära hjälmar, handskar och brandsäkra kläder. Det kommer också att finnas en speciell returväg för att man inte skall behöva köra tillbaka till start på själva banan och därmed riskera att möta andra bilar i hög fart. På båda sidor om sträckan byggs murar för att trygga säkerheten även för publiken.

Anläggningen kommer att vara färdig till våren och under sommarsäsongen kommer man att hålla öppet två kvällar i veckan.

- Om det bara hade varit en dag i veckan eller månaden så hade vi inte fått bort det här problemet. Men med två dagar i veckan så hinner folk köra rommen av sig och så ska de justera lite, skruva lite, snacka lite mellan och sedan kan de köra igen så det tror jag blir lagom, säger Kenneth Christensen.